Temporary

Gondolati piszkozatok?

Friss topikok

  • borsóka: én is emléxem Ásókára... meg persze Lillára is. De FRUZSIra örökre fogok! :) (na meg arra a csunya... (2009.01.31. 21:51) Megemlékezés önmagunkról
  • Avicenna: Nagy gondok vannak az egyetemen. (2008.11.03. 17:22) hírek
  • bikmakk: Avicenna és T.D. írásával telejsen egyet értek, ahbár én magam nem voltam elég bátor ahhoz, hogy h... (2008.07.26. 21:39) A melegfelvonuláson...
  • Toma: Lipton Earl Grey, cukorral, tejjel, reggel. De bármilyen már teát is max. reggel, kivéve a citromo... (2008.01.18. 18:59) A tea tragédiája
  • WToma: Az előítéletes témához: Én nem tartom magamat se rasszistának, se olyannak, akit az előítéletei i... (2007.08.20. 16:43) Az vagyok...ki nem?

HTML

A melegfelvonuláson...

2008.07.10. 21:15 | Avicenna | 6 komment

...másként Meleg Méltóság Menetén, amelyen szombaton voltunk, és ahová félelemmel vegyes kíváncsisággal, várakozással és - mondjuk ki - boldogsággal mentünk életünkben először (Dénes, Mariann meg én, mi ketten mint valóban "odavalók") csak azt találtuk, amire számítani lehetett. Ezt azért mondom, mert mások most nyilván arról számolnak be, hogy mennyire megdöbbentően embertelen volt, pedig nem, ez nem így van - manapság az embertelenség nem megdöbbentő, vagy legalábbis ebben az országban nem. Tudtam, hogy lesz, és boldogan magamra is vettem a mindenhonnan érkező "Mocskos buzik!" szöveget. Igyekeztem megállni, amit a tapasztaltabbak mondtak, hogy erre nem szabad visszakiabálni azt, hogy "mocskos fasiszták", bár ez egy kis aszimmetriát hagyott és okozott a tudatomban, mert nekem nem illik bele a személyes világképembe, hogy ez két azonos minőséget jelenítene meg.:D (Mármint hogy én ugyanolyan leszek ettől, amilyenek ők lennének... Van erre vonatkozóan mégegy kérdésem: azt szeretném tudni, hogy az újfasisztát miért kell mostanában eufemisztikusan csak futballhuligánnak hívni?). Be kell vallanom, hogy még az első tojásokat is izgalmas örömmel fogadtam, olyasfajtával, amit a karácsonyi ajándék kibontásának pillanata okoz egy ötéves gyerekben - már elég nagy hozzá, hogy értékelje, ajándékot kap, és elég kicsi még, hogy a tárgyak iránti vonzalma minél erőteljesebb legyen. Dehát csak a bontogatás pillanata ilyen, mert az ötéves a csomag tartalma láttán rendszerint csalódott is lesz mindjárt - valami hasonlót éltem át magam is, amikor a tojásban nem illatos sárgája, hanem bűzös vajsav és diszperzitféle festék volt. Minden látszat csal, sajnos, és én még tapasztalatlan vagyok. Ettől még a kerítés mögött vonyító és visítozó magyarság virága erőteljesen hasonlított a ketrecbe zárt páviánhoz, ami persze minden bűzt édesít egy kicsit...addig legalábbis, amíg az ember rá nem döbben, hogy persze ezek ezt komolyan csinálják. Teljesen, halálosan, véresen. Nem mondhatom el magamról azt a szép dolgot, hogy valaha ártottam volna valamelyiknek személyesen, de mégis: ez megölne, felrobbantana, lelőne anélkül, hogy erre esélyt adna egyáltalán, mindezt csak azért, mert én biszexuális vagyok. Vagy talán azért, mert ilyen módon ő problémamegoldó szerepben tetszeleghetne. Olyasmi ez, mint a parlagfűirtás. Ha nincs parlagfű, nem tüsszögtök. Ha nincsenek homokosok, nincs Gyurcsány-csomag. Logikus, nem?

Mindez még mulatságosnak is tűnhetett volna, de volt valami, ami horrorparódiává tette a felvonulást: ez a valami a féltéglák megjelenése volt a hajigált tárgyak között. Mert az, ami egyébként igaz, hogy hajigáltak petárdát, azonosíthatatlan robbanószerkezetet, hangeffekteket generáló készülékeket, sörösüveget és locsolkodtak vajsavval bolondított festékkel, az még hagyján, mert ezek a dolgok legalább nem hasonlítanak röptükben sem tojásokhoz. Nem mondható el ugyanez a féltéglákról. Onnantól fogva, hogy féltéglát és tojást is dobálnak, ember legyen a talpán, aki megmondja, hogy tojás vagy féltégla repül-e felé. Mi pedig benn voltunk, önkéntesen vonultunk be ebbe a kordonokkal elzárt patkánylabirintusba, ahol  csak előre meg hátra van, mindkettő egyformán közel az ellentüntető díszmagyarokhoz, ráadásul visszafelé is tilos menni. Ez a valami, nem tudom mi ez, olyasvalami, ahol megsemmisülnek a bejárt irányok, csak az a pont van, ahol vagy, és a vonal, amelyen menni fogsz. Mész előre, és örökké a 0 feliratú helyen tartózkodsz. Tehát: ennek a valaminek a büszke foglyai voltunk mi. Ez is segítette a féltéglás embervadászat sikerét. A féltéglákra visszatérve: valakit el is találtak vele. Gondolom, nem lehet tudni, ki volt az. (Egyébként is, a légújabbkori magyar jog már súlyos testi sértés elkövetését is megengedi a vélemény szabad kinyilvánításának érdekében.) Láttunk olyasmit, hogy az út mentén rendőrök tepertek le valakit, de ha lassítottunk, rögtön felhangzott a szervezők erélyes felszólítása: "tovább, tovább, ne bámészkodjatok!". A sajtóban meg már valóban csak annyi volt, hogy a tojásdobálás teljesen szabályos véleményközlési forma. Nem is beszélve arról a valóságos ostromállapotról, ami az ötvenhatosok terére való bevonulásunkat kísérte. Igen, alkotmányos alapjog, valóban.

Azért mégis van valami, ami miatt aggódom, és amiben kicsit félve egyetértek Tomcattel, a díszmagyarság bloggerével. Ha a bíróságok ítéletei megerősítik a fasiszta magyar testvéreket, hogy szabad véleményt nyilvánítani füstölgő savas üvegekkel, akkor egyrészt jövőre majd jön valami, amit eddig még nem volt szabad (újabb próbára téve az Alkotmánybíróságot, amely csak a Vörös Csillag viselését tiltja vasszigorral, a sósavas üvegek dobálását egyéni szabadságjognak tartja, ami minimálisan sem korlátozható), ha (és az a másik dolog) egyáltalán lesz jövőre. Idén mozgókordonnal a baloldalunkon és rohangáló, erősítésért telefonáló 2000 rendőrrel a jobboldalunkon végigszaladtunk a belvároson. Heten közülünk megsérültek. Jövőre talán majd nem engedélyezik a felvonulásunkat, mert "nem tudnak" (nem akarnak?) megvédeni minket. Én már hallottam olyasmit, hogy a magyar gárda őrzővédő-magánnyomozó céggé alakul (vagy ilyesmit hoz létre). Állítólag a személyes szabadságot fogják védeni, nyilván nem a miénket. Talán nem is baj. Gyertek ki, gárdisták, és jövőre vigyázzatok ti az ellentüntetőkre, hátha több rendőri erő jut nekünk.:D Biztosan nem lesz sok dolgotok. Mert sajnálnám ám, ha nem lenne több melegfelvonulás. Én ugyanis még csak most kezdek belejönni.

És vigyázzunk, mert a fáma nemsokára így kezdődik majd: "Először a melegekért jöttek, de én nem szóltam mert nem vagyok homoszexuális, sőt..."

A kordon mellett álló, szörnyülködő idős hölgyeknek pedig azt üzenem, hogy nem tőlünk kell félni.

biszex

 

A bejegyzés trackback címe:

https://temporary.blog.hu/api/trackback/id/tr84562840

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Lilla 2008.07.10. 23:09:45

Tudod, mi a véleményem a melegekről, tudod, mi a véleményem azokról, akiket te "fasisztának" hívsz, ezért csak a lényeget írom.

Soha, SENKI sem ölne meg azért, mert biszexuális vagy, legalábbis azok a tojásdobáló ellentüntetők biztosan nem, de egyébként sem hiszem, hogy olyan sok embert zavarna, mindegy.
A tojások nem a normális melegeket, leszbikusokat célozták, hanem a gusztustalan provokációt, a melegfelvonulás ugyanis nem más, mint provokáció. Jópár meleg, biszexuális ismerősöm van, még csak nem is jobboldaliak - ugyanígy gondolják és eszükbe sem jutna kimenni.
Egy olyan felvonulással, amit az emberek többsége ellenez vagy legalábbis nem tart így, ebben a formájában helyesnek, nem lehet elfogadtatni a másságot. Nem lehet úgy elfogadtatni valamit az azt betegesnek, undorítónak tartókkal, hogy a képükbe nyomják bőrtangával, nőnek öltözött férfiakkal és gyerekeket ábrázoló de egyébként teljesen értelmetlen és semmitmondó plakáttal.
Egyáltalán el kell-e mindenképp fogadtatni a másságot? Miért kell ezt így erőltetni? Persze jogok mindenképp kellenek, de jogokat nem egy ILYEN menet fog kierőszakolni. Gyakorlatilag semmi eredménye nem volt, csak annyi, hogy büdös volt utána. Szerintem nem érte meg.

Avicenna 2008.07.11. 21:34:23

"A másság nemzetre kényszerítése"? Hm, hallottam ezt már. Valamikor, valahol...

T.D. 2008.07.11. 21:59:12

A 30-as évek fasiszta ideológiái ugyan így megkülönböztették a "normális", német/magyar/olasz/stb nemzetet szolgálni kívánó zsidókat a "németellenes/stb összeesküvést szövő, gonosz" zsidóktól. Amikor deportálásokra, pogromokra került sor, már nem tettek ilyen megkülönböztetést.

Ha megnézzük, a tojásdobálók sem tettek különbséget: féltégláikkal, molotov-koktéljaikkal ugyanúgy célbavették még a tolókocsival felvonuló, teljesen normális civil ruhába öltözött melegeket/szimpatizánsokat is.

Természetesen ha a metrón ma találkozna egy meleg, és egy tojásdobáló, és történetesen felismernék egymást, nyilván nem történne gyilkosság.
A éltégla és a Molotov-koktél azonban már a felvonuláson is emberölére alkalmas eszköz volt: kis valószínűséggel bár, de történhetett volna tragédia.

De maradjunk egyelőre az "enyhébb" ártalmaknál. Például, hogy valaki elvesztheti az állását, mert homoszexuális. Hogy erről a tojáshajigáló homofóbok nem tehetnek? Hát akkor ki tehet róla? Mégis, ki szítja a társadalomban a melegek elleni előítéletes agressziót?

A kirekesztők: Tomcat & Kurucinfós csapat, a felvonulást provokációnak akarták beállítani, tőlük átvéve Lilla is ezt írja. Ez a valóságban nem sikerült, mivel a felvonulás minden tagja átlagos, civil ruhát viselt, senki nem szólt vissza, nem dobott vissza a felonulók közül. Még az öt transszexuális résztvevő "extrémebb" ruházata sem volt kihívóbb, mint amelyet heteroszexuális nők és férfiak a mindennapokben megengednek meguknak. A sokaknak visszataszító karneváli tánc, jelmezek, melyeket provokációként lehet mutogatni: elmaradt. Ennek ellenére Tomcat & Lilla továbbra is provokatívnak értékeli a melegek magatartását. Ez egy szokásos "médiafogás", melyet Tomcat kifogásolna talán a mainstream média részéről, de mint látjuk, ő is él vele (egyébként nem csak ebben az esetben).

Az alapvető emberi jogokat kivívni otthon maradással nem lehet: az az eddigi sok civil sok száz órájába kerülő munka semmibe vétele volna; behódolás a jogtipróknak. Bárki, aki civil mozgalmat szervez, nem dönthet másképp ilyen helyzetben: a melegek és szimpatizánsaik (köztük a legnívósabb civil szervezetek közül: Humanista Mozgalom, Amnesty International, Attac Magyarország) viselkedése maximálisan korrekt, a nemzetközi mozgalmi hagyományokhoz hű volt.

Hogy volt -e értelme: jobban mint eddig bármikor. Az esemény nagy port kavart, és a civil társadalom döntő többsége kiállt az ártatlanul megfélemlítettek jogaiért.

A büdöset az elvakult gyűlölködők okozták: ez Tomcat szaga.

Lilla 2008.07.12. 01:26:20

hu.wikipedia.org/wiki/N%C3%A1ci_k%C3%A1rtya

Nem értem, miért kell ez folyton, miért kellenek az erőltetett párhuzamok a nácikkal. Nem tartunk ott, hogy bárkit is deportáljanak, és nem is haladunk felé. Egyébként ha a támadás a melegek ellen irányulna, talán én ellenezném leghangosabban. De pontosan látom, hogy az olyan jól ismert "hangos kisebbség" gerjeszti az indulatokat, a támadások is (tojás; utcakő; mellesleg Tomcat pont a békés ellenfelvonulást szervezte) efelé a hangos kisebbség felé irányulnak.

Nem feltétlenül azokról beszélek, akik felvonulnak. Sokan féltek kimenni, ha idén hiányoztak a gusztustalan - ezt pont én mondom, mert azok még számomra is gusztustalanok! - magamutogatók, akkor ez eredmény: mert azok ne is menjenek.
De akikkel igazán baj van, azok a szervezők. Azok, akik kisgyerekek képét tették a felvonulást hirdető plakátokra, miközben pontosan tudták, hogy mi ezzel a probléma, kik számára lesz probléma -> EZ a szándékos provokáció.
Valamint az is, hogy a rendőrség korábban nem is akarta engedni a felvonulást, pont a felvonulók védelmében. Előre lehetett látni, hogy mi lesz, az is lett. Ennek ellenére valaki mégis kierőszakolta, hogy legyen menet: vajon miért, amikor megtarthatták volna a melegfesztivált egy védett részen, valahol felvonulás nélkül.
Jól ki volt ez találva, nyilván akiknek ennyire fontos volt, azok valahol egész máshol tartózkodtak, jó messze a büdöstől és a tojásoktól, így szokott ez lenni. Provokálni így jó!

Már írtam, hogy meleg ismerőseim egyetértettek velem a felvonulással kapcsolatban. Viszont volt, aki nem értett egyet velem: pár tipikus, egyébként nem meleg csak hobbiból toleranciaharcos vadliberális. Az ő véleményük az volt, hogy "menjen csak a felvonulás, ha sokan ellenzik, még jobb, menjen, provokálni kell, meg kell mutatni!"... Memutatni, mit? Talán így értitek, milyen hozzáállással van nekem bajom. Szerintem a tojások az ilyen típusú embereknek szólnak. Ha végül nem ilyeneket találtak el, nem a tojásdobálók hibájából történt. Egészen úgy tűnik nekem, hogy (ha a felvonulók tényleg olyanok voltak, amilyennek írtátok - végülis ti voltatok ott, nem én) a felvonulók a provokálók eszközei voltak csak, semmi több.

Lilla 2008.07.12. 01:35:09

Annak pedig, hogy "a másság nemzetre kényszerítése", még alapja is van, sajnos.

bikmakk · http://srbija.blog.hu 2008.07.26. 21:39:05

Avicenna és T.D. írásával telejsen egyet értek, ahbár én magam nem voltam elég bátor ahhoz, hogy homoszexuális embertársaink méltóság-menetéhez csatlakozzak, talán féltem a dobálóktól, nem tudom.
Egy biztos: egy normális országban nem téma, hogy valaki meleg-e vagy sem, éppolyan kérdés, minthogy valakinek rövid vagy hosszú haja van, van-e tetoválása, vagy szokott-e sörözni. Érdemes szétnézni kicsit nyugatabbra, nem mintha ott minden kánaán lenne, de pl. a berlini főpolgármester bevallottan meleg, és senkit nem érdekel. Pont mintha szemüveges lenne, vagy illyesmi. Mi mikor fogunk itt tartani? És sajnos le kell írjam, hogy az ellentüntetők nácik, mivel nem szimplán a vélemény-nyilvánítás alkotmányos jogával élnek (ezesetben némán demonstrálnának), hanem mások alkotmányos jogát csorbítva TETTLEGESEN és súlyosan uszítanak.
süti beállítások módosítása